Odluke za Došašće

Odluke za Došašće

Obećala sam novi post u kojem ću predstaviti što sam zamislila kao poticaj za ovo Došašće.

Idemo za svaki tjedan Došašća odlučiti učiniti nešto što će usrećiti drugu osobu i donijeti nama puninu, te smisao dok palimo svaku slijedeću svijeću.

Bilo da je to izreći “oprosti”, što tako rijetko izričemo, “hvala”, “opraštam ti od srca”, učiniti za drugoga ono što nam je najteže, bilo pokloniti nešto od odjeće ili stvari koje su nam drage, otvoriti hladnjak i podijeliti s onim koji nema ništa (ne od svoga suviška), otići u posjetu onome tko je sam, bilo da je iz naše obitelji ili susjed, poznanik, itd…, odreći se nečega što nam je najdraže, činiti ono što je najteže (banalan primjer – meni će biti postignuće da ustanem točno onda kad mi alarm zazvoni, zapravo prava pokora), razmišljati o značenju Došašća i Božića za naše srce i život, otići na Zornicu i živjeti ono što smo čuli na sv. Misi cijeli dan, postiti bez obzira što nam je to tako teško (ne samo od hrane nego i ogovaranja, osude, kritiziranja, prigovaranja), moliti više od dosadašnjeg, a i živjeti to što molimo (npr. krunicu s obitelji), pročitati dobru duhovnu knjigu, pogledati dobar duhovni film, napraviti dobru ispovijed, biti iskren prema sebi (ne si lagati da smo bolji nego što jesmo), više pjevati i smijati se, manje kukati i pričati crne teme, mijenjati sebe, a ne svijet, učiniti nešto što nam padne na pamet, a smatramo da je dobro i korisno za nekoga…

Ovo su neke od ideja, ali će Vama, sigurna sam, još bolje ideje pasti na pamet.
Ja samo želim potaknuti i sebe i Vas na borbu, trud i rad, kako bi u srcu doživjeli Božić.

Kako bismo sami sebe disciplinirali da ne odustanemo od nakane, napisat ćemo kratko na jedan papir ono što želimo činiti taj tjedan, tako za sva 4 tjedna Došašća.

Predlažem 4 različite boje papira, što će kasnije biti vaš mozaik borbe kroz Došašće.
Pretpostavljam da ćete biti iskreni prema sebi…

Zamisao je slijedeća: da prihvatite izazov i borite se sa sobom, a kao nagradu poklanjam svoju knjigu Govor duše (izazov će započeti na prvu nedjelju Došašća i završit će na Badnjak, što ću objaviti i na postu tada).

Kako znati da smo se držali svega toga?
Na kraju tjedna napisati kako nam je bilo boriti se (tako da ćemo na kraju imati 4 odgovora za sebe). Uvijek pisati u isti komentar za sebe (npr. ja ću na jednom mjestu za sva 4 tjedna napisati odgovore).
Ne trebamo pisati što činimo, neka bude naša osobna stvar, ali u taj post ćemo pisati o našim borbama, padovima i ispadima tipa; teško je bilo danas biti dobar, padala sam, ali nisam odustala ili odustala sam, ili pak nisam se nikako trudila i sl.

Najzanimljivija, najkreativnija i najborbenija 4 odgovora nagradit ću knjigom (4 različite osobe).

Etogac!

Nadam se da ćemo uživati skupa i poticati jedni druge!

Isto tako, svi oni koji žele, kroz ovo vrijeme duhovnog i materijalnog darivanja, pokloniti svojoj dragoj osobi moju knjigu Govor duše mogu je naručiti kod mene, a ja u što kraćem roku isporučujem knjigu.

Vaša Marijana